bakgrundsbild
AKTUELLT
Bloggat av kungliga bibl.

Lån eller omlån, något att tänka på

Läs mer »


Rapport om skolbibliotek som pedagogisk resurs

Läs mer »


Bloggat av kulturrådet

Nyhet: Kulturrådet och Tillväxtverket beviljar stöd till kulturexport

Läs mer »


Nyhet: NEW SWEDISH BOOKS UTE NU

Läs mer »


Senaste Tweets


Fler tweets

Tryckfrihetsåret 2016

Skrivet av: Helena Agnemar 2015-06-24

2016 fyller tryckfrihetsförordningen från 1766 250 år. Det är världens äldsta i sitt slag och detta ska firas!

Det var den 2 december 1766 som förordningen om skriv- och tryckfrihet utfärdad i kung Adolf Fredriks namn såg dagens ljus. Då avskaffades den förhandscensur som i princip alla tryck var tvungna att genomgå. Förordningen jämställdes med grundlagarna efter principen: allt var fritt att trycka som inte uttryckligen var undantaget i lag. Samtidigt kom offentlighetsprincipen till. Den gav medborgarna insyn i myndigheternas arbete och gick ut på att göra alla offentliga handlingar tillgängliga för att undvika maktmissbruk.
För att fira denna viktiga händelse för demokratins utveckling kommer olika organisationer och institutioner att uppmärksamma detta under 2016. Biblioteken har sin självklara plats i detta firande.
Kungliga biblioteket och Statens kulturråd kommer att anordna ett möte för information och idéutbyte den 9 september, 13.00-16.00 på KB i Stockholm. Det är ett tillfälle om man söker samarbeten, vill få idéer och dela med dig av dina egna inför Tryckfrihetsåret.
Är du intresserad av att delta kan du anmäla dig via: program@kb.se senast den 1/9.
Läs mer om tryckfriheten från 1766 och framåt i till exempel: Riksdag, kaffehus och predikstol : frihetstidens politiska kultur 1766-1772 / redaktion: Marie-Christine Skuncke, Henrika Tandefelt