bakgrundsbild
AKTUELLT
Bloggat av kungliga bibl.

Lån eller omlån, något att tänka på

Läs mer »


Rapport om skolbibliotek som pedagogisk resurs

Läs mer »


Bloggat av kulturrådet

Nyhet: Kulturrådet och Tillväxtverket beviljar stöd till kulturexport

Läs mer »


Nyhet: NEW SWEDISH BOOKS UTE NU

Läs mer »


Senaste Tweets


Fler tweets

Litteraturens villkor i Östergötland

Skrivet av: Errol Tanriverdi 2015-02- 6
Img 0020

Med början i augusti och fram till slutet av november intervjuade jag 65 personer om deras syn på litteraturens ställning i samhället idag och vad man kan göra för att förbättra den.
Påtagligt många tyckte att själva samtalet om litteratur var intressant och inspirerande. Lättillgänglig litteratur, i många olika utföranden, som går att låna eller köpa billigt på så många ställen, bidrar till att läsandet inte är i kris. De unga behöver hjälp att hitta till god läsning. Men, men ...det är inte vad man läser utan att man läser som är det allra viktigaste. Det påpekade många.
Nästan alla intervjuade talar om det fantastiska med biblioteken. " En ynnest att kunna gå in i ett hus och låna vad man vill bara man skaffar ett lånekort". När det gäller författare vill man ha fler program på bibliotek, muséer, gallerier, på stadsfester och i köpgallerior. Synliggör gärna östgötaförfattare och lyft fram läsande förebilder för de unga.

I skriften Litteraturens villkor i Östergötland, som delades ut till de ca 50 deltagarna i frukostmötet den 4 februari,  finns avsnitt om förskolans, skolans, folkbildningens och bibliotekens olika roller kopplat till litteraturen.


Annika E Stockman