bakgrundsbild
AKTUELLT
Bloggat av kungliga bibl.

Lån eller omlån, något att tänka på

Läs mer »


Rapport om skolbibliotek som pedagogisk resurs

Läs mer »


Bloggat av kulturrådet

Nyhet: Kulturrådet och Tillväxtverket beviljar stöd till kulturexport

Läs mer »


Nyhet: NEW SWEDISH BOOKS UTE NU

Läs mer »


Senaste Tweets


Fler tweets

Kulturrådets kvalitetsdag

Skrivet av: Helena Agnemar 2015-06- 9

Fyra gånger om året skickar Kulturrådet ut ett stort antal böcker till biblioteken. Det är litteratur som fått ett särskilt efterhandsstöd som förlagen kan ansöka om. Det är de mindre förlagen som står för lejonparten av ansökningarna och det är också de som ger ut flest titlar av den litteratur som är svårare att låna ut.

Utan detta stöd skulle många av dessa förlag gå omkull vilket i sig skulle minska det totala utbudet och möjligheten att få tag i all sorts litteratur. Inom poesin, som är en smal genre, skulle det märkas väldigt mycket eftersom det är de mindre förlagen som står för stor del av utgivningen.
Det finns många åsikter om dessa utskick och böcker men de flesta är överens om att stödet behövs för att stödja utgivningen av smalare litteratur och för att sprida kvalitetslitteratur till biblioteken så att de kan bli tillgängliga för människorna i kommunerna. Själva spridningen har ett särskilt distributionsstöd.
För att belysa frågan och öka kunskapen om varför stödet finns och hur man kan göra för att lyfta fram denna litteratur hade Kulturrådet ordnat en halvdag med rubriken ”Garanterat bra böcker” på Filmhuset i Stockholm den 2 juni.
I ett antal samtal och föreläsningar berättades och diskuterades det hur urvalet går till, vilka kriterier som finns på kvalitet när det gäller litteratur och hur biblioteken kan göra för att synliggöra och sprida dessa böcker. Representanter från urvalsgrupperna på Kulturrådet ( 4 stycken) och från bibliotek som arbetat med att få snurr på utlånandet medverkade under den välbesökta eftermiddagen.
Det var inte så stor representation från Götabiblioteken på kvalitetsdagen men det finns en chans att del av allt som sas ändå: Hela arrangemanget spelades in och finns på Kulturrådets hemsida, kulturradet.se eller via den här länken.
Så lyssna och fundera på hur vi kan arbeta med dessa böcker så att de blir mer tillgängliga!