bakgrundsbild
AKTUELLT
Bloggat av kungliga bibl.

Lån eller omlån, något att tänka på

Läs mer »


Rapport om skolbibliotek som pedagogisk resurs

Läs mer »


Bloggat av kulturrådet

Nyhet: Kulturrådet och Tillväxtverket beviljar stöd till kulturexport

Läs mer »


Nyhet: NEW SWEDISH BOOKS UTE NU

Läs mer »


Senaste Tweets


Fler tweets

Bibliotekschefer i Östergötlands och Jönköpings län besöker Danmark

Skrivet av: Kerstin 2016-06-27
Urbanklattrar

Den 23-25 maj besökte bibliotekschefer från Östergötlands och Jönköpings län några danska bibliotek. Här kommer en kort rapport från deltagarna.

Urban Bäckström, bibliotekschef i Vadstena skriver så här:

Danska bibliotek har tydligt fokus på det man kallar bibliotekets nya roll, upplevelser, performances, möten mm. Merparten av resurserna läggs på att uppfylla denna roll. Ett dansk bibliotek av medelstorlek har också en rejält tilltagen ”utvecklingsenhet”.


Bibliotekets nya roll, att tillhandahålla upplevelser, är till sitt innehåll mycket avancerad. I Helsingör exemplifieras detta av en stor utställning om experimentell lyrik och en utställning om Thomas More´s Utopia. Danska bibliotek sätter stor tilltro till besökarnas kulturella och kunskapsmässiga kompetens.


Danska bibliotek, mest tydligt i Herning och i Aarhus, har avskaffat ”disken”, den fasta punkt där bibliotekarien finns tillgänglig för att handleda besökare, svara på frågor etc. Denna uppgift löses på danska bibliotek med hjälp av ”mobila biblioteksvärdar” som svarar på de vanligaste frågorna (var är toaletten?) och av ”mobila bibliotekarier” som vägleder i mediaflödet.

Ladda ner eller läs hela rapporten från studieresan till Danmark