bakgrundsbild
AKTUELLT
Bloggat av kungliga bibl.

Lån eller omlån, något att tänka på

Läs mer »


Rapport om skolbibliotek som pedagogisk resurs

Läs mer »


Bloggat av kulturrådet

Nyhet: Kulturrådet och Tillväxtverket beviljar stöd till kulturexport

Läs mer »


Nyhet: NEW SWEDISH BOOKS UTE NU

Läs mer »


Senaste Tweets


Fler tweets

10 miljoner till bibliotekslyft

Skrivet av: Kerstin 2014-10-20
Alice bla

Den nya regeringen vill satsa på ett bibliotekslyft för Sverige. I budgetförslaget finns 10 extra miljoner om året under de närmaste fyra åren. Pengarna ska bland annat gå till en nationell biblioteksstrategi, e-böcker och bibliotekens demokratiska uppdrag.

På Svenska Dagbladets webb finns en intervju från i lördags med vår nya kulturminister Alice Bah Kuhnke, där hon bland annat lyfter fram behovet av att stärka bibliotekens demokratiska roll och behovet av en jämlik tillgång till bibliotekstjänster:ställning i hela landet. Här kommer ett klipp:

   ”Under de närmaste fyra åren satsar regeringen 10 miljoner om året på en nationell biblioteksstrategi. Syftet är bland annat att folkbiblioteken ska kunna erbjuda låntagarna fler e-böcker. Dessutom ska     Kungliga biblioteket, tillsammans med Kulturrådet, arbeta fram en plan för hur folkbiblioteken ska kunna uppfylla sin demokratiska roll.


   I den nya bibliotekslagen, som började gälla vid årsskiftet, betonas bibliotekens roll för demokratisk samhällsutveckling och fri åsiktsbildning.


   – Lagen i sig är bra, men den har saknat kraft. Därför lägger vi 10 miljoner per år på detta, säger Alice Bah Kuhnke som menar att landets bibliotek behöver en gemensam färdplan.


   – Det ska inte bara vara så att vissa bibliotek i storstadsregionerna ska bli det här forumet för diskussion om samhällets utveckling. Utan det ska också vara likadant på biblioteket i Värnamo.”